četvrtak, 17. listopada 2013.

Pronađen misteriozni Titov ključ


Jedna od najzagonetnijih stvari nađena u Titovom sefu u Narodnoj banci Srbije jeste ključ od drugog nepoznatog sefa. Za ključ se ne zna da li je pripadao bivšem predsedniku SFRJ ili Karađorđevićima, kao ni da li je sef u Srbiji ili Švajcarskoj, pišu "Novosti"
Sumnja se na ovo drugo, a kako navode izvori lista, porijeklo ključa i sadržaj nepoznatog sefa mogao bi da se utvrdi naknadnim vještačenjem.

Na spiskovima je i veća količina nakita, i muškog i ženskog, od zlatnog prstenja do bisernih ogrlica, minđuša i narukvica, ogromna kolekcija novčića za koju se sumnja da je pripadala knezu Pavlu, ručni i džepni satovi sa monogramom Josipa Broza Tita, "žuti rasuti prah", za koji se vjeruje da je zlatni, kao i "žute", odnosno zlatne poluge.

Popisano je 10 vreća, od kojih je u jednoj spisak koji je napravilo nekadašnje Predsjedništvo SFRJ, kada je izvršilo popis nađenih stvari u Užičkoj 15, u momentu Titove smrti.

U preostalih 10 su skupocijenosti, ali, kako kažu Brozovi advokati, bez detaljno navedenih količina i vrste. Osim sudu, pred kojim se vodi ostavinski postupak nakon smrti maršala, popis dragocijenosti iz trezora NBS dostavljen je i Brozovim nasljedinicima i njihovim punomoćnicima, ali i porodici Karađorđević, koja je prethodno obavijestila sud da u sefu ima stvari koje njoj pripadaju.

Popis dragocijenosti sačinila je tročlana komisija koju je odredio predsjednik Republike, na čelu sa njegovim savjetnikom Oliverom Antićem.

"Ovo što nam je dostavljeno ne može se nazvati spiskovima, jer nema preciznog popisa stvari šta se nalazi u kojoj vreći", rekla je Violeta Kočić Mitaček, zastupnik Titovog sina Miše i unuke Zlatice.

"Umjesto spiska dobili smo prepričanu verziju, a pola popisa je nečitko i zamrljano. Na ovome što je čitko nigdje se ne vide krune i insignije dinastije Karađorđević, koje je gospodin Antić ranije pominjao.

Goran Petronijević, zastupnik Brozovog unuka Joške, kaže da nije uspio da prouči spisak, pa o njemu ne može ni da se izjasni:

"Mogu samo da kažem da niko od Brozovih neće, ako vještaci dokažu da je nešto od nađenog pripadalo Karađorđevićima, uzeti tuđe, niti će povesti parnicu. Ne treba praviti nove podjele na "rojaliste" i "titovce".

Prvi osnovni sud će sada, pošto je pola godine čekao ove spiskove, zakazati novo ročište, na kojem će prisustvovati i predstavnici dinastije Karađorđević, navodi list.

Izvor: agencije

www.klick-ba.com