Nevjerojatno, ali istinito: gotovo da ne postoji biljka od koje nismo
uspjeli napraviti alkohol, ali s kafom je to uvijek bila nemoguća
misija… do sada!
Jedna od zadnjih uistinu velikih svjetskih misterija napokon je
riješena, te smo dobili odgovore na pitanja koja si je čovječanstvo
postavljalo još od svojih samih početaka: kako dovraga napraviti alkohol od kafe?!?! Ne, tu ne mislimo na nekakve likere za curice ili različite mješavine alkohola i kafe (Kahlua – rum i kafa), već na pravi alkohol od kafe!
Receptura je zapravo vrlo jednostavna i nije nam jasno kako se do
sada nitko nije sjetio ovakvog postupka. Alkohol se radi od gotovo
svakog ploda na ovoj planeti (na to postignuće, kao čovječanstvo, moramo
biti uistinu ponosni), pa što onda ne bi i od kafe? Uglavnom, tim
znanstvenika iz Portugala i Španjolske pokupio je talog i ostatke kafe
iz jedne portugalske tvornice za preradu ovog, za mnoge spasonosnog,
tamnog gospodara, te su prah zagrijali u vodi, i to 45 minuta na 163°C.
Zatim su odvojili tekućinu, dodali šećer i plijesan, te pustili
smjesu da fermentira. Završni se korak sastojao od koncentriranja
otopine i povećanja količine alkohola, da bi se na kraju dobilo piće sa 40% etanola.
Oni koji su ga pili, kažu da ima okus poput kafe, samo s gorkim šusom
alkohola. Također, većina kofeina nestane iz napitka tijekom njegove
pripreme, pa će vam ostati samo okus i miris, bez svima nam dragih
regenerirajućih sposobnosti. Drugim riječima, proizveli su lošiju
verziju irske kafe…
No prvi se mačići u vodu bacaju, tako da vjerujemo da će daljnjim
napretkom tehnologije i samih procesa proizvodnje, proizvođači ovoga
pića uspjeti popraviti njegov okus, ali i neka bitna svojstva: više alkohola i više kofeina!
Izvor: agencije