srijeda, 4. rujna 2013.

Napokon možemo uživati u alkoholu od kafe!

Nevjerojatno, ali istinito: gotovo da ne postoji biljka od koje nismo uspjeli napraviti alkohol, ali s kafom je to uvijek bila nemoguća misija… do sada!

Jedna od zadnjih uistinu velikih svjetskih misterija napokon je riješena, te smo dobili odgovore na pitanja koja si je čovječanstvo postavljalo još od svojih samih početaka: kako dovraga napraviti alkohol od kafe?!?! Ne, tu ne mislimo na nekakve likere za curice ili različite mješavine alkohola i kafe (Kahlua – rum i kafa), već na pravi alkohol od kafe!

Receptura je zapravo vrlo jednostavna i nije nam jasno kako se do sada nitko nije sjetio ovakvog postupka. Alkohol se radi od gotovo svakog ploda na ovoj planeti (na to postignuće, kao čovječanstvo, moramo biti uistinu ponosni), pa što onda ne bi i od kafe? Uglavnom, tim znanstvenika iz Portugala i Španjolske pokupio je talog i ostatke kafe iz jedne portugalske tvornice za preradu ovog, za mnoge spasonosnog, tamnog gospodara, te su prah zagrijali u vodi, i to 45 minuta na 163°C.




Zatim su odvojili tekućinu, dodali šećer i plijesan, te pustili smjesu da fermentira. Završni se korak sastojao od koncentriranja otopine i povećanja količine alkohola, da bi se na kraju dobilo piće sa 40% etanola.

Oni koji su ga pili, kažu da ima okus poput kafe, samo s gorkim šusom alkohola. Također, većina kofeina nestane iz napitka tijekom njegove pripreme, pa će vam ostati samo okus i miris, bez svima nam dragih regenerirajućih sposobnosti. Drugim riječima, proizveli su lošiju verziju irske kafe…





No prvi se mačići u vodu bacaju, tako da vjerujemo da će daljnjim napretkom tehnologije i samih procesa proizvodnje, proizvođači ovoga pića uspjeti popraviti njegov okus, ali i neka bitna svojstva: više alkohola i više kofeina!

Izvor: agencije