utorak, 24. rujna 2013.

Nakon zemljotresa u Pakistanu iz mora izronilo ostrvo


Nakon izrazito snažnog zemljotresa koji je pogodio Pakistan, CNN javlja da je u blizini obale u Arapskom moru izronilo potpuno novo ostrvo

Nakon snažnog zemljotresa magnitude 7.8, koji je zatresao jugozapadni dio Pakistana, iz Arapskog je mora blizu pakistanske obale izronilo ostrvo, javljaju pakistanski mediji i CNN. 

U izjavi za Geo TV, predstavnik vlasti u gradu Gwadaru Moazam Jah kaže da je ostrvo visoko između 6 i 9 metara, a izronilo je na udaljenosti od oko 350 metara od obale. 

CNN takođe javlja o izranjanju ostrva. 

Medijska kuća stupila je u kontakt sa seizmologom Zahidom Rafijem, koji je potvrdio ovaj događaj. Za njega pojava novog kopna nije iznenađujuća, s obzirom na snagu potresa. 

Potres se dogodio u 16.29 sati po lokalnom vremenu, a epicentar je bio u slabo naseljenoj oblasti 120 kilometara jugozapadno od Kuzdara, u centralnom dijelu Balučistana, na dubini od 10 kilometara. 

Šef Pakistanskog centra za zemljotrese Zahid Rafi rekao je da se zemljotres dogodio u udaljenom, malo naseljenom dijelu Balučistana, ali je upozorio na moguće naknadne potrese. 

Potres su osjetili stanovnici širom zemlje od južnog lučkog grada Karačija do istočnog grada Lahora i sjeverozapadnih krajevima. 

Američka geološka služba u Koloradu javila je da je u Pakistanu zabelježen potres magnitude 7,8. Zemljotres magnitude između 7,0 i 7,9 stepeni se smatra veoma jakim. 

U naseljima može oštetiti većinu zgrada - bez obzira na kvalitet, a mnoge i srušiti. U svijetu se godišnje dogodi deset do 20 zemljotresa te magnitude.


Izvro: agencije


www.klick-ba.com