subota, 12. listopada 2013.

Lijekovi protiv bolova ubijaju više ljudi nego kokain i heroin zajedno


Broj smrti uzrokovanih predoziranjem prepisanim lijekovima protiv bolova se tijekom posljednjih deset godina utrostručio, navodi se u izvješću Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD-u. Novi nalazi pokazuju da svakoga dana zbog predoziranja  premine više od 40 osoba

“Predoziranje koje uključuje korištenje lijekova protiv bolova sada dolazi na razinu epidemije i ubija više Amerikanaca nego kokain i heroin u kombinaciji,” rekao je dr. Thomas Frieden, ravnatelj CDC-a.
2008.g je procijenjeno da su lijekovi protiv bolova te godine odnijeli živote više od 15 000 osoba, no ova statistika, koja uključuje podatke jednog desetljeća, oslikava smrtonosnost industrije lijekova. Čini se da je “zakonita” trgovina lijekovima i opijatima smrtonosnija od “nezakonite”  jer porast od 415% fatalnih predoziranja lijekovima protiv bolova četverostruko prelazi ukupan broj smrti uzrokovanih predoziranjem kokainom ili heroinom.
To znači da, kako su lijekovi sve više prihvaćeni u društvu kao način života (ili način zakonitog drogiranja),  tako se i povećava broj analgetika bez povećavanja stvarnih razloga za njihovo korištenje. Nevjerojatno je što su farmaceutske tvrtke i vlade potpuno svjesni ove činjenice, no svejedno opskrbljuju pacijente lijekovima protiv bolova. Naravno, teško je odrediti kojem je od pacijenata doista nužan analgetik, ali nije teško shvatiti da nešto nije u redu s milijunima dodatno proizvedenih lijekova protiv bolova svake godine bez ikakvog temelja na stvarnim uvjetima.

Istraživanje objavljeno u međunarodnom časopisu Politika lijekova je otkrilo da bi zloupotreba takvih lijekova mogla biti način izbjegavanja teških i nezakonitih droga. Znanstvenici su se usredotočili na tinejdžere koji su zloupotrebljavali i lijekove koji se ubrizgavaju injekcijom kao i one koji se uzimaju u obliku tableta. 85% je izjavilo da koriste opoidne lijekove protiv bolova prije nego što kušaju heroin. Navodi se da, u prosjeku, korištenje i zloupotreba lijekova protiv bolova započne oko dvije godine prije uzimanja heroina.
Čini se da je farmaceutska industrija ponovo van kontrole, a društveno prihvaćene “zakonite” droge su opasnije od nezakonite alternative. A, kako se čini, postoje korisnici zakonitih lijekova koji umiru češće od korisnika kokaina ili heroina.
Izvor: agencije

www.klick-ba.com